Pyszna kawa z syropem karmelowym

Kawa z syropem karmelowym
Kawa z syropem karmelowym
Zaczynamy od pysznej i bardzo prostej w wykonaniu kawy karmelowej. Nadeszła jesień, trzeba sobie osłodzić te ponure dni. Na pewno się ze mną zgadzacie.


Jak przygotować kawę z syropem karmelowym

Potrzebujemy:

* ¾ szklanki kawy
* 2 łyżeczki kakao
* szczypta soli
* ½ szklanki mleka
* bita śmietana
* 2 łyżeczki syropu karmelowego

Przygotowanie:

Wykonanie syropu jest bardzo proste.  Wsyp do rondelka cukier i gotuj go na średnim ogniu, dopóki się nie rozpuści. Od czasu do czasu mieszaj cukier, żeby się nie przypalił. Jak cukier przybierze kolor ciemnego bursztynu, dodaj masło i mieszaj, dopóki się nie roztopi. Następnie wlej  śmietanę kremówkę i mieszaj całość, dopóki nie uzyskasz gładkiego karmelu o jednorodnej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia. Kolejny krok- zaparz kawę. Do szklanki wlej syrop karmelowy, kakao i sól morską. Zalej tę mieszankę zaparzoną kawą i dobrze wymieszaj. Do tego wlej gorące mleko. Dokładnie wymieszaj. Jeśli jesteście miłośnikami kawy bez syropu, to zapraszam na mój wcześniejszy wpis kawa latte.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *